Gyorskeresés

69.001

1785‑ben Jan Ingenhousz holland biológus (a fotoszintézis felfedezője) leírta, hogy folyékony alkohol tetejére szórt finom szénpor szemcsék véletlenszerű mozgásokat végeznek. Robert Brown skót botanikus 1827‑ben virágpor szemcséket oldottel vízben, és mikroszkópban tanulmányozta azok szüntelen “bolyongását”.

1.  Mit nevezünk Brown‑mozgásnak?

2.  Milyen körülmények fennállása esetén lehet megfigyelni Brown‑mozgást? Mondj 2 konkrét példát!

3.  Hogyan értelmezhetjük a Brown‑mozgás jelenségét?

4.  A Robert Brown által 1827‑ben megfigyelt Clarkia pulchella virágporszemcséi 4‑5000‑szer kisebb átmérőjűek az $\mathrm{inch}$‑nél $(1\ \mathrm{inch} = 2,54\ \mathrm{cm})$. Mekkorák mm‑ben mérve a vízben mocorgó virágporszemcsék? (számoljunk a köztes értékkel)

\(d=0,0056\ \mathrm{mm}=5,6\ \mu \mathrm{m}\)

tehát kb. 5 ezredmilliméteresek