Gyorskeresés

A Magnus-effektus 7091

Fociban, teniszben, ping pongban gyakran a saját középpontja körül pörgetve rúgják illetve ütik el a labdát, ennek következtében a labda pályája ívesen elhajlik, első ránézésre érthetetlen okból kanyarodik, hiszen "csak" a levegő van körülötte.

A labda "érdes" felülete ugyanis magával ragadja a hozzá közeli levegőmolekulákat (ait úgy hívhatunk, hogy a levegőben van belső súrlódás), így a labda közelében a levegő áramlását befolyásolja. Pontosan hogyan is? Ahol a labda széle a mellette áramló levegővel egyirányban mozog, ott "segíti" a levegő áramlását, vagyis kicsit felgyorsítja az áramlást. A gyorsabb áramlásban a nyomás kisebb lesz. Viszont ahol a labda széle az áramlással szemben forog, ott lassítja az áramlás, akadályozza, aminek eredményeképp az áramlás sebessége lecsökken. A Bernoulli-törvény értelmében a  kisebb sebességű áramlásban a nyomás nagyobb, mint a nagyobb sebességűben. Így az "áramással egyirányba forgó" és az "áramlással ellentétesen forgó" oldalon különböző nyomás alakul ki, ami azt eredményezi, hogy a két oldal különböző erővel fog hatni a forgó testre, azaz a két oldalon a nyomás miatti erők nem egyenlítik ki egymást, hanem eredő erő jön létre, ami "eltérítő" jellegű, mivel a sebességre merőleges irányú.

A Magnus-effekust számtalan esetben megfigyelhetjük. A legismertebb példa rá a fociban, amikor a játékos a labda szélét rúgja meg, így az nemcsak előrefelé indul el, hanem erősen forog is, így létrejön a Magnus-hatás:

Ehhez hasonló a ping pongban a "nyesett" labda:

Egy pörgetve leejtett kosárlabda pályája is elhajlik:

Egy lejtőn legurulás végén a vízbe forogva beérkező alumíniumhengert is eltéríti:

Könnyű poharakból készült játéklövedék Bruce Yeany YouTube-csatornáján:

A Magnus-effektus a lőfegyverek pályáját is befolyásolja, már persze csak azokét, amelyek huzagolt csövűek, így a csőben haladás során a szimmetriatengelyük körül gyors forgásba jönnek. Így aztán a lövészeknek, tüzéreknek nemcsak a nehézségi erőt, a légellenállást és a Coriolis-erőt valamint az esetlegesen fújó szelet kell számításba venniük, hanem a Magnus-effektus hatását is.

Fejezet: 
Típus: