Gyorskeresés

Állóhullámok (lassított felvételek) 6473

Az elején pár másodpercig mintha nem történne semmi, pedig de, csak hát lassan bontakozik ki a folyamat:

Szépen megfigyelhető, hogy egymás után mindig ugyanaz az eseménysor játszódik le. A vonó szőrét acélból gyantázzák be, hogy ne könnyen elcsússzon a húron, hanem jól tapadjon hozzá. A vonószőr először elkezdi tolni balra a húrt, amitől a húr kitér, megfeszül, emiatt egyre inkább szeretne visszatérni az eredeti, középső helyzetébe. De a visszatérést akadályozza a vonószőr által kifejtett tapadási erő. Majd csak akkor következik be, amikor a húron terjedő hullám pont visszaér ide, a vonóval való érintkezési ponthoz: ekkor a húr csúszni kezd a vonószőr alatt, és visszaugrik az eredeti, középső (egyensúlyi) helyzet felé. Sőt, még túl is lendül a másik oldal irányába. Majd a folyamat újraindul, a vonószőr balra tolja és megfeszíti a húrt stb. A jelenséget angol neve: stip and slick effect.

Ugyanez a jelenség játszódik le, amikor egy széket vagy asztalt tolunk, és berregő hangot ad ki. Olyankor is felváltva zajlik, hogy a lába egy darabig deformálódik, de nem mozdul a talajon, aztán egyszer csak a láb csúszni kezd, és egy kicsit arrébb megy a talajon, aztán megáll, és a folyamat újra kezdődik. És másodpercenként sokszor ismétlődik mindez.

A következő videón pedig egy borospohár mellé nagy hangerejű hangszórót helyeztek, és pont azzal a frekvenciával sugároztak hangot, melyen a pohár rezegni szeret (a sajátfrekvenciájával).

A következő videón pedig hangvilla állóhullámai fröcskölik ki a pohárban lévő vizet:

Fejezet: 
Típus: