Gyorskeresés

Amikor egy mértékegység-átváltás (elmulasztása) miatt leszakad a híd 8365

Hol volt, hol nem volt, az USA-beli Indiana államban található Paoli kisvárosában volt egy kis híd, ami még 1880-ban épült. A korabeli viszonyoknak (lovaskocsik) megfelelően 6 tonna teherbírásúra készítették. 135 éven át szolgálta a rajta átutazókat, mert bár a híd hosszú élete alatt sokat fejlődött a világ, és sokkal nehezebb járművek is megjelentek az utakon, egy tábla hirdette, hogy ő csak 6 tonnát bír.

Történt aztán egy szép napon, 2015. december 25-ödikén, hogy egy elég friss (1 éves) jogosítvánnyal rendelkező 23 éves kamionsofőr a hídhoz érve - saját elmondása szerint - ugyan látta a 6 tonnás súlykorlátozás táblát, de a feneke alatt guruló kamion súlyát csak font mértékegységben ismerte, tonnában nem. Ebből még nem lett volna mindjárt baj, hisz át lehet váltani a fontot tonnába, de ő nem tudta, hogyan kellene, egyébként:

\[\mathrm{1\ pound=0,45\ kg=0,00045\ t}\]

vagyis a fontban lévő értéket 0,00045-tel kell szorozni, hogy tonnába váltsuk át. De még ez sem okozott volna tragédiát, hiszen ha a sofőr előkapja okostelefonját, az interneten pár másodperc alatt kereshetett volna egy mértékegység-átváltót ("poud to ton" keresőszavakra), vagy felhívja a munkaadóját, a fuvaros céget, akik feltehetően tudtak volna segíteni. A baj még úgy is elkerülhető lett volna, ha főhősünk elméjét az ismeretlen (de szükséges) adat hiánya miatt némi óvatosság környékezte volna meg:

- A "nem-tudom-mennyi" tonna az simán lehet, hogy több, mint a 6 tonna, úgyhogy nem kéne ezzel most egyet kísérletezni.

Talán a fiatal kamionsofőrben talán egy egykori kommunista országban elhunyt melős lelke reinkarnálódott, és előtörtek belőle a régi emlékek:

- Jó lesz az úgy, Józsi!

A hidat üzelemtetők - úgy tűnik - gondoltak egy esetleges "mértékegység-átváltási" esetre is, mert a 6 tonnás súlykorlátozás tábla mellé jó nagy méretben kitettek még egy Tehergépjárművel behajtani tilos táblát is. Általában azonban az emberi tényező a leggyengébb láncszem, ami még a körültekintéssel létrehozott rendszereket is képes szó szerint egy pillanat alatt szétzúzni.

A 135 éves híd aztán nem bírta az új idők új kihívásait. Ugyanis már a rakománya is 43.000 fontot nyomott, ami közel 20 tonna. A kamion egyébként a helyi Wal-Mart áruházba próbált palackozott ásványvizet juttatni a szomjas amerikaiaknak.

A kiérkező rendőrök végül azt állapították meg, hogy a kamion össztömege közel 30 tonna volt. És bár a mérnökök mindig beterveznek némi többletet, ráhagyást, biztonsági tartalékot (ezért egy 6 tonna teherbírású híd semmiképp nem szakad le mindjárt 6,1 tonna alatt), de a névlegesnél 5-ször nagyobb terhelés már semmiképp nem fér bele a toleranciatartományba.

Mellesleg 2015-ben az is érthetetlen, hogy a GPS hogyan vezethetett egy 30 tonnás járművet egy 6 tonna teherbírású hídra.

De legalább van tanulsága mindennek: ez az eset is Arisztotelész bölcsessségét bizonyítja, aki már az ókorban megmondta, hogy minden test törekszik a saját helyére. Márpedig a kamionban utazó víz - a folyó fölé érve - erősen törekedett a saját helyére.

Típus: