Gyorskeresés

Az áramháború 13916

Az 1890. körüli néhány évben az USA-ban egy furcsa "csata" zajlott. Akkoriban kezdtek elterjedni az olyan elektromos berendezések, melyek táplálásához a galvánelemek már kevésnek bizonyultak, így szükségessé vált az elektromosáram-szolgáltatás. A kor nagy feltaláló-üzletembere, Edison egyenárammal (DC - direct current) kapcsolatos szabadalmakkal rendelkezett, Míg Westinghouse, többek között a neki dolgozó Tesla révén, váltakozó áramú (AC - alternating current) szabadalmakkal, ezért Edison egyenáramú villamoshálózat építésébe fogott, Westinghouse pedig váltóáramúba. Edison gátlástalanul ténykedett azon, hogy a rivális váltakozó áramot veszélyesnek állítsa be, az embereket ugyanis kevésbé az eszük (racionalitás), sokkal inkább az érzelmeik (emóciók, irracionalitás) irányítják, azon belül is a negatív érzelmek (mint amilyen a félelem) a jóval erősebbek. Edison vásárolt egy Westinghouse-féle AC-generátort, mellyel nyilvános bemutatókat tartott, ahol a színpadon különféle állatokra kapcsolta rá az \(1000\ \mathrm{V}\) váltófeszültséget, aminek hatására azok görcsbe rándultak és elpusztultak. Bár az egyenáram és a váltakozó áram hatásai az emberi szervezetre nem teljesen azonosak (mindkét áramfajtával történő áramütésnek vannak előnyei és hártányai is), azonban az kétségtelen tény, hogy ezeken a bemutatókon az állatok szenvedését és pusztulását nem az okozta, hogy váltóáram volt; ugyanakkora egyenfeszültség hatására ugyanúgy elpusztultak volna. Vagyis Edison egy valós tényt hamis színben tüntetett fel. 1903-ban egy Topsy nevű elefántot is megölt \(6600\ \mathrm{V}\)-os feszültséget rákapcsolva. Erről videófelvétel is készült, hiszen Edison a filmipart is maga alá akarta gyűrni (az ő keleti-parti dominanciája miatt jöttek létre a nyugati-parti filmstúdiók Hollywood-ban).

Állítson emléket ez a megrázó felvétel a gátlástalan pénzéhség szörnyű következményeinek:

Edison nem elégedett meg ennyivel: amikor az amerikai büntetés-végrehajtás az akasztás helyett valami kíméletesebb kivégzési módra hirdetett pályázatot, Edison erre a lehetőségre is lecsapott, és egy Westinghouse-féle váltóáramú generátorral megépítette a világ első villamosszékét, amihez kitalálta a "vesztinghauszolják" igét, mint az áramütéses kivégzés szinonimáját. Természetesen a saját egyenáramú generátorával is ugyanolyan jól ki lehetett volna végezni bárkit.

De a műszaki világban a marketing önmagában kevés. A villamosenergia szállításakor a távvezeték drótban fejlődő

\[P=I^2\cdot R\]

Joule-hő jelentős veszteséget okoz,mely a távvezetékdrótban folyó áram négyzetével arányos. Vagyis a veszteség úgy csökkenthető, ha a távvezeték áramát csökkentjük; ehhez pedig a feszültséget kell növelni, hiszen az áram teljesítménye:

\[P=U\cdot I\]

Az 1885-ben3 magyar mérnök (Déry, Bláthy és Zipernowsky) által bemutatott transzformátorokkal könnyedén megvalósítható az áram efféle átalakítása, még ipari méretekben is, de akkoriban az egyenáram transzformálására nem volt érdemi lehetőség, így a háborút végül (Edison minden erőfeszítése ellenére) a váltóáram nyerte meg. A csatát végleg eldöntő pillanat az volt, amikor a Niagara-vízesésre épített \(37\ \mathrm{MW}\) teljesítményű vízerőmű energiáját váltóáramú, \(11\ 000\ \mathrm{V}\) feszültségre feltranszformált távvezetékkel ellátta a \(36\ \mathrm{km}\)-re lévő Buffalo nevű várost, amire egyenáramú távvezetékkel nem lett volna lehetőség. (Ma már a félvezető alapú inverterek képesek transzformálni az egyenáramot is, minden paraméter tekintetében, így lesz például a napelemek által termelt egyenfeszültségből a hálózatba táplálható \(230\ \mathrm{V}\)-os váltófeszültség.)

A különleges háborúból 2017-ben hollywoodi játékfilm is készült. A későbbi AC/DC heavy metal együttes miatt a pokultúrában tovább él a történet: