A biztonsági üveg

A biztonsági üveg

A biztonsági üveg 17402 Link

Az üveg törékeny, ami nemcsak azért baj, mert egy rossz mozdulat, és tönkre megy, hanem ha azegy közönséges üveg (például ablaküveg) összetörik, akkor könnyen keletkezhetnek éles, késként funkcionáló darabok, amik pillanatok alatt halásos sebeket ejthetnek az emberen, ha rossz helyen vágnak meg minket, vagy szúródnak bele a testünkbe.

Ahhoz ugyanis, hogy a szívet megszúrjuk, elég mindössze $8\ \mathrm{cm}$ pengehosszúság, ezért definiálja a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet közbiztonságra különösen veszélyes eszközként az olyan szúró- vagy vágóeszközt, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja.

Ennek a veszélynek az elkerülésére két módszert dolgoztak ki.
 

 1. Többrétegű, ragasztott üveg 

Ilyenkor több üvegréteget ragasztanak össze, ezért az üvegtábla hiába törik, reped meg, nem esik szét, hanem egész jól egyben marad. Alkalmazzák kirakatoknál, golyóálló autóknál.

Az ilyen, több rétegből összeragasztott üvegek teszik lehetővé az üveg padlójú gyalogos látványhidak építését:


 

 2. Edzett üveg 

A másik megoldást hőkezeléssel ("edzéssel") érik el: a melegen kialakított üveg egyes részeit különböző ütemben hűtik le, így a hőtágulás miatt keletkező mechanikai belső feszültségek "belefagynak" az üvegtáblába (persze nem hideg értelemben, hanem hogy be vannak zárva, és várják, hogy az energiájukat leadhassák). Megfelelő fényviszonyok (illetve polárszűrő segítségével) látszanak is az efféle belső mechanikai feszültségek:

Ha az ilyen üveget betörik, egy pillanat alatt milliónyi apró darabra esik szét, amik már csak apró, felületi sérüléseket okozhatnak (pl. a szívet nem érheti el).