Gyorskeresés

Erőkarral rendelkező erő mindig forgat is, nemcsak (tömegközéppontot) gyorsít! 4268

A felvételen egy bemutató színpadán széles szőnyeg van, amin egyrészt hátul állnak az emberek, de ugyanezen a szőnyegen hirtelen fékezve megáll a begördülő autó.

A színpad felülete és a szőnyeg viszonylag jól csúsznak egymáson. De az autó gumikereke a szőnyegen jól tapad. Ezért a hirtelen fékezés eredménye az lesz, hogy az autó kerekei - a hozzá erősen tapadó szőnyeget - magukkal rántják . Ezért a szőnyeg az emberek lába alatt is megindul, méghozzá hirtelen. Szó szerint kirántják a óz emberek lába alól a szónyeget.

Az emberekre ható tapadási erő (amit a szőnyeg fejt ki a talpukra) hatásvonala (ami vízszintes, és a színpad felületén halad) az emberek tömegközéppontjától meglehetősen nagy távolságban van. Azaz az emberek talpára ható tapadási erőnek jó nagy erőkarja van az ember tömegközéppontjára vonatkoztatva. Emiatt a tapadási erő forgatónyomatéka is nagy lesz. Végül is a tapadási erő két dolgot eredményez:

  • Haladó mozgás szempontjából: jobbra gyorsítja az emberek tömegközéppontját
  • Forgó mozgás szempontjából: az óramutató járásával ellenkező forgásirányban forgásba hozza az embereket a tömegközéppontjuk körül.

Ennek a két hatásnak az összegződését látjuk a videón.

Típus: