Gyorskeresés

"Hidrosztatikai" nyomás szénrakásban 14471

Hidrosztatikai nyomásról folyadékokban és gázokban szokás beszélni, pedig szilárd anyagokban is igaz, hogy "nehézségi erőtérben lévő nyugvó testben a nyomás lefelé haladva növekszik". Gondoljunk egymásra pakolt könyvekre, zsákokra! Ezek szerint akkor nemcsak folyadékokban és gézokban van hidrosztatikai nyomás, hanem mindenhol?

Az minden (nehézségi erőtérben lévő, nyugvó) anyagban igaz, hogy nyomás lefelé haladva növekszik, mert ilyenkor egyre nagyobb a felettünk lévő dolgok összsúlya, amivel ránk nehezednek. Emiatt a hajóban lévő szénrakásban is lefelé egyre nagyobb a nyomás. A különbság ott van, hogy a folyadékokban és gázokban a nyíróerők kicsik, így a lenti nyomás, mint

\[p=\frac{F}{A}\]

egységnyi felületre jutó erő, minden irányban érvényesül, ezt szokás úgy fogalmazni, hogy folyadékokban és gázokban a nyomásnak nincs iránya. Így például az akváriumban lévő víz alja nemcsak az akvárium alsó lapját nyomja, hanem az oldalfalait is. Ez az effektus azonban felléphet szilárd, apróbb szemcsés anyagokban is (sarabos szén, homok, búza), mivel az apró szemcsék egymáson el tudnak gurulni, gördülni, ezért ilyenkor a fentről rájuk nehezedő súlyerő érvényesülni fog oldalirányba is, ahogy a folyadékokban, gázokban. A szemcsés szilárd anyagok "folyékonysága" nem tökéletes, hiszen az egymáson elgördülést a szemcsék szabálytalan alakja némileg akadályozza, ezért van, hogy a kiöntött homok vagy búza ugyan valamennyire le tud folyni, de nem "folyik szét teljesen", hanem egy bizonyos szögben kúposan felhalmozva marad.

Típus: