Gyorskeresés

"Interferencia" periodikus mozgások képkockánkénti rögzítésénél (wagon-wheel effect) 10169

Ez a jelenség valójában nem interferencia, hiszen nem hullámok találkoznak. De szokás így nevezni, mert (az interferenciához hasonlóan) akkor jön létre, ha két állandó periodicitású jelenség találkozik. Az egyik maga a videóra vett jelenség, a másik pedig, hogy a kamera meghatározott időközönként készít képet, például a hagyományos mozi másodpercenként 24-szer, azaz ilyenkor két kép között mindig ugyanannyi idő telik el, amit felfoghatunk egyfajta periódusidőnek:

\[T=\mathrm{\frac{1\ s}{24}=\frac{1}{24}\ s=0,4166\ s}\]

Ha az autó kereke vagy a helikopter rotorlapátjai ennyi idő alatt pont úgy fordulnak el, hogy ugyanolyan kinézetű állásba kerülnek, akkor a felvételen úgy fog látszódni a forgó dolog, mintha állna:

Ilyenkor nem kell mindig egy teljes fordulatot megtennie a forgó valaminek, ha ugyanolyan "tortszeetekből" áll össze. vagyis ha annyit fordul el, hogy ugyanúgy nézzen ki, már létrejön az effektus. Ezt mutatja meg az alábbi videó:

A jelenség egyéb, periodikus mozgásoknál is fellép:

Egy egyszerű papírkoronggal is bemutatható:

A jelenség neve angolul wagon-wheel effect, mert először régi mozifilmeken volt megfgyelhető, amikor elhaladt egy kocsi (szekér), és a küllős kerekei állni, vagy éppen visszafelé forogni látszottak.

És persze van olyan is, amikor csak mi hisszük, hogy aminek forogni kellene, az csak valami optikai trükk miatt látszik úgy, hogy nem forog, pedig tényleg áll. A műrepülők nagy mutatványa. hogy kikapcsolt hajtóművekkel csinálnak figurákat, és még le is szállnak így vitorlázva, ilyet láthatunk a záró videón:

Típus: