A kalória, kilokalória (cal, kcal, Cal)

A kalória, kilokalória (cal, kcal, Cal)

A kalória, kilokalória (cal, kcal, Cal) 10384 Link

A "kalória" egy régi, 1824-ben definiált energia-mértékegység, mely az SI-rendszerben ugyan tiltott, de az élelmiszerek energiatartalom felirataiban mai napig használatban van:

\(1\ \mathrm{cal}\) (kalória) az a hőmennyiség (energia), amely \(1\ \mathrm{gramm}\) víz \(\mathrm{1\ {}^\circ C}\)-szal való felmelegítéséhez szükséges.

Ezt az egységet hívják még "kiskalóriának" valamint "grammkalórának" is.

Mivel a tömeg SI-egysége nem a \(\mathrm{gramm}\), hanem a \(\mathrm{kilogramm}\), ezért \(1\ \mathrm{kg}\) tömegű víz \(\mathrm{1\ {}^\circ C}\)-szal való felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség is energiaegység, aminek a jele az SI-prefixum segítségével \(\mathrm{kcal}\), és amit kilokalóriának nevezünk. A kilokaóriát szokás "nagykalória" vagy "Kalória" néven is emlegetni, illetve \(\mathrm{Cal}\)-ként jelölni.

\(m_{\mathrm{víz}}\) \(\Delta T\) \(Q\) elnevezés Átváltás SI-be
 \(1\ \mathrm{g}\) \(\mathrm{1\ {}^\circ C}\) \(1\ \mathrm{cal}\)

kalória,
"kiskalória"
"grammkalória"

\(1\ \mathrm{cal}\approx 4,2\ \mathrm{J}\)
 \(1\ \mathrm{kg}\) \(\mathrm{1\ {}^\circ C}\)

\(1\ \mathrm{kcal}\)
\(1\ \mathrm{Cal}\)

kilokalória,
"nagykalória"
"Kalória"
\(1\ \mathrm{kcal}\approx 4200\ \mathrm{J}\)

A hétköznapi életben időnként (pongyolán) kalóriát írnak a kilokalóriában megadott értékek után mértékegységként, például ételek energiatartalmánál vagy mozgás révén leadott energiamennyiségnél, például kondigépeken, szobabiciklin:

Itt ügyesen csupa nagybetűvel CALORIES-t írtak, így nem derül ki, hogy melyik kalória is ez, de általában ilyen szövegkörnyezetben kilokalóriát jelent. Emellett a táplálkozás témájú újságcikkekben is kilokalóriát jelent a kalória: