Miért nem szabad égő (felgyulladt) olajat vízzel oltani?

Miért nem szabad égő (felgyulladt) olajat vízzel oltani?

Miért nem szabad égő (felgyulladt) olajat vízzel oltani? 7503 Link

Forró olajra amiatt nem szabad vizet önteni, mert az olaj jóval a víz forráspontja $(100\ \mathrm{{}^\circ C})$ fölé tud melegedni. A konyhai étolaj kb. $180\ \mathrm{{}^\circ C}$‑nál kezd el füstölni, és csak $370\ \mathrm{{}^\circ C}$ körül kezd égni. Ha égő olajra vizet öntünk, akkor a víz az olajénál nagyobb sűrűsége miatt alulra kerül, vagyis az edény forró aljával fog érintkezni. A magas hőmérséklettől hirtelen felforr, gőzzé alakul, amitől a térfogata az eredeti értéknek több 100‑szorosára növekszik, vagyis szinte szétrobban. Ezzel szétlöki az olajat minden irányba. Ez önmagában veszélses, hiszen ha a forró olaj és/vagy gőz ránk fröccsen, komoly égési sérüléseket szenvedhetünk.

Miért keletkezik jó nagy tűz, ha az égő olajra vizet öntünk? Mert az olaj amiatt égett, mert a gyulladási hőmérséklete fölé hevült (melegedett fel). Csak hát amíg nem öntöttük rá a vizet, addig csupán az olaj felszínén lévő felső réteg jutott hozzá az égéshez szükséges oxigénhez, így az égés viszonylag lassan, fokozatosan zajlott. De amikor a víz gőzzé fejlődve szétfröccsentette az olajat, akkor az apró cseppek felszínén mindenhol oxigénhez jutott a forró olaj, így hirtelen nagy mennyiségű olaj kezdett el égni.

Mit tegyünk, ha füstöl, netán ég az olaj?

Szüntessük meg a további melegítést, azaz kapcsoljuk ki a hőforrást: zárjuk el a gázt illetve kapcosoljuk le, áramtalanítsuk a villanysütőt. Vagy csak egyszerűen húzzuk le a serpenyőt a hőforrásról, de lassan, óvatosan, vigyázva, hogy ki ne fröccsenjen a forró olaj ránk vagy másra. Ha az olaj még tovább ég, akkor bevizezett, de kicsavart konyharuhával (amiből nem csöpög a víz) fedjük le az edényt, amivel meggátoljuk a gázcserér (az égést tápláló friss oxigén odajutását).

Az alábbi ipari kamerás felvételen egy étterem dolgozói próbálják vízzel eloltani a kigyulladt olajat: