A pot-in-pot (cserép a cserépben) párolgásos hűtő

A pot-in-pot (cserép a cserépben) párolgásos hűtő

A pot-in-pot (cserép a cserépben) párolgásos hűtő 9587 Link

Ősi módszer a növények hűtésére, hogy egy nagyobb cserépedénybe beleraknak egy kisebbet, a két fal közé pedig homokot töltenek,amit belocsolnak vízzel, a belső cserépbe pedig a hűtendő növényeket helyezik. A vizes homok kifelé tud párologni (a cserép porózus, lyukacsos falán keresztül ráadásul viszonylag  gyorsan), és mivel a párolgás során a legnagyobb mozgási energiájú vízmolekulák távoznak el a legnagyobb eséllyel, ezért a visszamaradók vízmolekulák átlagos energiája lecsökken, ami alacsonyabb hőmérsékletet jelent. Ezt szokás úgy fogalmazni, hogy "a párolgás hűt". Ez a hűtőrendszer nem tud olyan alacsony hőmérsékletet biztosítani, mint egy szokásos hűtőszekrény, viszont nem igényel áramot, sokkal olcsóbban legyártható, nem igényel karbantartást (a víz pótlását leszámítva) és  üzembiztos, hizsen elromlani sem tud, egyedül a cserép összetörése révén.