Gyorskeresés

Tehetetlenségi erők wokban 8514

Candy készítéshez először cukrot olvasztanak (karamellizálnak), majd azt egyeletesen le kell hűteni annyira, hogy már majdnem megszilárduljon, de még azért valamennyire alakítható legyen, ekkot húznak majd belőle csíkokat, amitől az addig átlátszó karamell jellegzetesen kifehéredik. A hűtési folyamat elején a megforgatott folyós karamell felkúszik a wok falán:

A jelenséget magyarázhatjuk a tehetetlenségi erőkkel is: a centrifugális erő tolja kifelé a karamellt. Persze csak a valódi erőkkel is értelmezhetjük: a forgás során a körpályára kényszerításhez

\[F_{\mathrm{cp}}=m\cdot \frac{\ v^2}{r}=r\cdot \omega ^2\]

nagyságú, centrum felé mutató centripetális erőre van szükség. Ezt a feladatot a wok ferde fala által a karamellre kifejtett, a falra merőleges irányú kényszererő (nyomóerő) vízszintes komponense tudja ellátni. Minél meredekebb a wok fala, annál nagyobb a nyomóerő vízszintes komponense, ezért a karamell addig halad kifelé, míg már elég nagy ez a komponens, hogy ellássa a centripetális erő funkcióját. Persze kifelé haladva

\[F_{\mathrm{cp}}=r\cdot \omega ^2\]

alapján egyenletes szögsebesség esetén is nő a centripetális erő szükséglet, de a merőleges komponens "erősebben nő kifelé.

Típus: