A lángoló, de el nem égő papírpénz 14623

A víz nagy párolgáshőjét demonstráló híres kísérlet, hogy etil-alkohol és víz 1:1 vagy 2:1 arányú elegyébe tunkolunk papírlapot (akár papírpénzt, bár arról nem tudjuk, hogy éghető-e vagy sem), aztán meggyújtjuk. A papír körül pár másodpercre nagy lángokkal zajlik az égés, de a végén ép marad a papír, nem ég el.

A jelenség magyarázata, hogy az alkohol égése ugyan jelentős mennyiségű hőt termel, de ez mégsem tudja a papírt a gyulladási hőmérsékletéig hevíteni, mert a felszabaduló hőt "elfogyasztja", hogy a folyadékelegyben lévő víz párolgásához is szükséges hő. És mivel a víz nagy párolgáshője nagy, ez a folyamat rengeteg hőt von el, ami tehát hűti a pénzen lévő folyadékelegyet, így a papír számára az égés egyik feltétele (a kellően magas hőmérséklet) végül nem jön létre (hiába van meg a másik két feltétel, az éghető anyag papír, és oxigén is van a levegőben).

A kísérlet erősebb (50 V/V% alkoholfokos) pálinkával, és etil-alkohol helyett izopropil-alkohollal is működik. A precízkedők 70% alkohollal és 30% vízzel készítik. Ha az alkohol aránya túl nagy, akkor a kevés víz párolgása nem tud elég hőt elvonni, és a papír megpörkölődik, megég. Ha túl kevés az alkohol, akkor a folyadékelegyet nem lehet begyújtani, mert a víz hőelvonása az alkohol gyulladási hőmérséklete alá hűti az elegyet.

Az alábbi videó egy félresikerült változata ennek a kísérletnek. A pénzről lecsöpögő, lángoló alkohol begyújtja az asztalon lévő edényben lévő alkoholt. Ez a tűz azonban nem oltható el olyan egyszerűen, hogy öntünk rá vizet, mivel az alkohol sűrűsége kisebb a vízénél, így a beleöntött víz alulra kerül, és felül tovább ég az alkohol. Még több víz öntése csak azt eredményezi, hogy a felül úszó, lángoló alkohol egyszer csak eléri az edény tetejét, és azon túlcsordulva szétfolyik az asztalon, így még nagyobb területen fog égni az alkohol: