A radioaktivitás, mint csodaszer: radioaktív fogyasztási cikkek a 20. század elején

8289

A radioaktivitás 1896-os felfedezése utáni első évtizedekben (a 20. század első felében), még nem tudtak mestersegesen előállítani radioaktív anyagokat (nagyobb mennyiségben), ezért a természetben megtalálható anyagok voltak a radioaktív források, például a rádium, ami az urántartalmú ércekben előforduló ritka, de (az izotópjai rövid felezési idejei miatt) erősen sugárzó alkáliföldfém. Rádiumból, illetve a szintén természetben található radioaktív tóriumból végül mindenféle radioaktív termék készült, hiszen az új dolgokra az emberi csodavárás (messianizmus) könnyen ráugrik.

Volt radioaktív csokoládé:


 

Radioaktív cigaretta:


 

Radioaktív gumióvszer NUTEX márkanévvel:

De nehogy azt higgyük, hogy csak az élvezeti cikkekből "volt szükség" radioaktív változatra! A hétköznapi termékek sem maradhattak ki az őrületből, ezért aztán volt radioaktív víz is RADITHOR márkanévvel, persze nem akármilyen, hanem mindjárt "3-szorosan desztillált":Akik pedig nemcsak egy kis fiolányit akartak fogyasztani a radioaktív vízből, hanem jóval többet, azok számára készült REVIGATOR márkanévvel rádiumtartalmú érccel készült tartály, mely (elvileg) a vizet radioaktívvá tette:

A gyártó nem vádolható nagyotmondással, hiszen a leírás szerint a készülék nem képes folyamatosan bármennyi átfolyó vizet átalakítani, ugyanis a betöltött víznek egy éjszakát a tartályban kellett állnia, hogy sugárzóvá váljon. De ha végre eltelt az éjszaka, akkor reggel jól indulhatott a nap egy pohárnyi sugárzó nedűvel, ahogy a plakát csábító rajza is mutatja:

A mindennapi termékek közül a konyhasó sem maradhatott ki:

Magyarország sem tétlenkedett, hiszen a két világháború között innováció terén világviszonylatban is jól álltunk. A híres Tungsram izzólámpagyár mellett voltak kisebb volumenű termékfejlesztéseink is, mint az "Eredeti rádiumvizes kétszersült", a legendás Tápművek palettáján:


 

És hogy az egyszeri munkásember sem maradjon ki a jóból, a dolgos mindennapokra gondolva létezett rádiumos kéztisztító:

 

A radioaktív termékek közül a legzseniálisabb csoport egyértelműen az arcápoló krémeké, púdereké volt. A kor divatja szerint ugyanis a pirospozsgás arcbőr volt a cél, amihez akár hozzá is segíthette egy komolyabb sugárdózis által kiváltott bőrpír az elégedett klienst:


 


 


 

Vegyük észre, hogy "tudományos módszerek" emlegetése már akkoriban is csábító erővel bírt.


 Egy esetleges bőrpír az ajkakon sem hátrány, ezért természetesen a radioaktív rúzs sem maradt ki a sorból:A legjobb persze mindig az egész pályás letámadás: egy komplett kollekciót összeállítani erre az új, "tudományos"-nak kikiáltott szépségápolási módszerre alapozva:

De ha a radioaktivitás gyógyhatású, a legkézenfekvőbb tabletta formájában bejuttatni a szervezetbe. A Radione nevű pirula minden darabja $A=250\ \mathrm{pCi}=9,25\ \mathrm{Bq}$ aktivitással rendelkezett:Végül már lényegében nem volt olyan testrész, melyet ne ért volna el a radioaktív "stimulálás" hulláma, így aztán megszületett a radioaktív végbélkúp is, amit mindjárt 15 napra elegendő mennyiségben lehetett megvásárolni:

Az 1920-as évektől gyártottak Németországban radioaktív fogkrémat is, Doramad márkenévvel. Nagyon kis mennyiségben tartalmazott tóriumot, így ennek radioaktivitása elenyésző volt, emiatt fizikai-biológiai hatásról nemigen beszélhetünk, legfeljebb lelkiről. Az alább látható plakáttal bírták rá a kor emberét a sugárzó fogkrém vásárlására, a fehéren sugárzó fogak érdekében:

Némelyik tubus túlélte a 2. világháborút is, ma pedig antikvitásként adják-veszik:

A korabeli brosúra részletesen elmeséli, bemutatja, hogy miért lesz jó annak, aki ezzel mos fogat, persze dozimetriai, sugárélettani konkrétumok nélkül:

De mielőtt valaki azt gondolná, hogy "régen milyen tudatlanok voltak az emberek", meg kell említeni, hogy manapság is kiváló üzletnek számít a "tdományosan bizonyított"-nak hirdetett, valójában vitatott hatásosságú és hatásmechanizmusú "radonterápia", mind balangokban, mind termálfürdőkben, például egy ilyen csábító ajánlat itt tekinthető meg.

Az USA Nukleáris Szabályzó Hatósága (NRC, Nuclear Regulatory Commisson) összegyűjtötte ezen őrületeket egy kiadványban.