Gyorskeresés

Van olyan, hogy a súrlódási erő nem lassítja, hanem gyorsítja a testet? 8183

1. példa

Amikor például egy autó előrefelé elindul, a hajtott kerekei hátrafelé mutató \(F_{\mathrm{t}}\) tapadási súrlódási erőt fejtenek ki az úttestre. Ennek ellenereje, hogy az úttest ugyanekkora, de előrefelé mutató \(F_{\mathrm{t}}\) tapadási súrlódási erőt fejt ki a kerékre. Az autó mozgását a rá ható erők befolyásolják csak, így csak ez utóbbi tapadási súrlódási erő gyorsítja fel az autót induláskor, illetve állandó sebesség esetén ez kompenzálja a légellenállási erőt, hogy az ne lassítsa a kocsit.


 

2. példa

Egy nyugvó tálcára ráteszünk egy tányért, majd a tálcát mozgásba hozzuk. Ekkor a tányér is mozgásba jön (felgyorsul), méghozzá a tálca által rá kifejtett tapadási súrlódási erő hatására:


 

3. példa

Egy teherautó áll a piros lámpánál. A platóján található egy láda, mely nincs semmivel sem rögzítve (például kötéllel vagy rakományrögzítő szíjjal, teherautós szlengben "spaniferrel"). Amikor a zöld lámpánál a teherautó elindul, a láda a plató által rá kifejtett (előrefelé irányuló) tapadási súrlódási erő miatt "jön mozgásba".
 

4. példa

Amikor kirántjuk valaki/valami alól a szőnyeget, terítőt, akkor a szőnyeg által kifejtett súrlódási erő gyorsítja fel a rajat lévő testet. Ilyet bármikor mi is tudunk csinálni:

Fejezet: 
Típus: